fredag 24. januar 2014

Årsoppsummering del 2 - April til Juni

Våren og sommeren dukka opp til slutt, etter en sinnsyk lang vinter.
Minusgrader og nesten en meter tykk is langt ut i april er ikke helt normalt..

Hadde planlagt mange turer i disse månedene og først ut var en tur til fantastiske Åkrafjorden sammen med Jonas og Jon.

April

Vi hadde en flott tur til Åkrafjorden. Været var for det meste greit, med unntak av en sinnsyk snøbyge og noe vind, men vi fikk fisket.

Med fem dager til rådighet ble det tid til å fiske etter mye forskjellig, og det er det jeg liker best med turene til Vestlandet. Artsmangfold, full frihet i hva man vil finne på til enhver tid, roe helt ned og bare kose seg på tur. Helt topp!

I forkant av turen hadde jeg laget en en plan, merket mye på sjøkartet og tenkt litt ut av boksen. har man flere forskjellige sjøkart tilgjengelige kan det ofte være en fordel å sammenligne disse for å se etter avvik :-)

Vi traff på en del av artene og bommet på noen. Sånn er fiskingen!

Foto: Jon Kolstad
 
Perset på rognkjeks etter 10 min i havna, 1250g

Foto: Jon Kolstad
 
Fine leppefisker, blåstål på 470g og brungylt
 
 

 
Blåkjeft fant vi også, i mengder
 

Foto: Jon Kolstad
 
Ble en del blålanger
 

Foto: Jonas Botilsrud
 

Foto: Jonas Botilsrud
 

Foto: Jonas Botilsrud
 
Fikk noen lyr også, denne på rundt 4kg ble sluppet ut igjen
 

 
Strøkne forhold!


Foto: Jon Kolstad
 
Ny pers på lusuer, endelig over 400g! 450g var denne
 
 

Foto: Jon Kolstad
 
Fant noen fine blåstål siste dagen før hjemreise. Denne var 540g
 

 
Vi fikk mengder av brungylt når vi knakk koden
 
Mer om Åkrafjorden kan leses i Alt om Fiske nr 1 - 2014 hvor jeg har skrevet en lengre artikkel om plassen.
 
 
Litt senere i april, omtrent rett etter Vilhelm hadde fått kommet seg i orden på Andørja ble det planlagt at jeg skulle komme opp for en languke, og være med å testfiske områdene rundt øya.
Det ble totalt 8 fiskedager der hvor vi fikk fisket etter det meste.

Vi brukte veldig mye tid på rødspette og steinbit, og bomma nesten totalt på rødspettene (jeg fikk ingen, Vilhelm fikk 3) og steinbitene var ikke av de største, men fikk perset i det minste.
Litt tidlig for den også tydeligvis. Det skal sies, vi hadde på flere store rødspetter når vi fisket etter steinbit, men de ble ikke med opp i båten. Vi var også i kontakt med kveiter, som herjet med flyndrekrokene våre.

Foto: Vilhelm Skilhagen
 
Steinbit på 5+ og ny pers
 

Veldig morsomt å kunne variere fisket fra 10 meter den ene plassen, for så å slippe ned på 400m dyp å prøve etter blålange. Sistnevnte fikk vi ikke, kun et hav av brosmer...

Det ble også anledning til å testfiske over et vrak som ligger på ca 300 meters dyp og det var utrolig spennende. Selvsagt, når vi fikk lagt oss til kom kulingen og kastet oss avgårde så noe presist fiske ble det ikke. Fikk både lange og brosmer på vraket, og tror jeg hadde på noe langt mer spennende som dessverre falt av..

Foto: Vilhelm Skilhagen

Brosme var det nok av.. denne var rett under 6kg

Et av målene med turen var å fiske etter gapeflyndre. Heldigvis var det litt enklere å få seg en stor gapert enn en stor rødspette, og jeg gruset persen på første passet vi hadde etter de og fikk nok en bra fisk til dagen etter. Utrolig kult å få gapeflyndre i denne størrelsen, det er noe litt annet enn de små jeg har fått i Oslofjorden tidligere. Persen før jeg reiste opp var på skarve 180g fra Holmestrand..



Foto: Vilhelm Skilhagen
 
Specimengapeflyndre på 840g
 

Foto: Vilhelm Skilhagen
 
Specimengapeflyndre #2 på 700g blank
 
 


Håkjerring er også en art jeg på det tidspunktet ikke hadde fisket etter. Forholdene for å fiske kjerring var ikke optimale store deler av uken. Når vinden snudde og vi kunne ligge perfekt ute på blåsa dura vi utover og gav det et forsøk.

Vilhelm hadde på en fisk som nesten dro fyren ut av båten, så det ble litt kaotisk en liten stund der. Jeg måtte sveive samtidig som jeg prøvde å ringe inn til land for assistanse og holde skipperen om bord i båten! Dessverre rulla den noe sinnsykt så den piska borti braiden og forsvant. Synd, det var trolig et massivt dyr!

Foto: Vilhelm Skilhagen
 
"Håkjerring sier du? What now?"
 
 
Turen opp dit var definitivt et av årets høydepunkter. Utrolig spennende å kunne fiske så variert og prøve så mange potensielle plasser. Til tross for alle brosmene var dypvannsfiskingen ulidelig spennende og særlig etter at Vilhelm snakket med diverse yrkesfiskere..

Etter en vellykket april som stort sett bestod av hav- og sjøfiske var det på tide å grave frem quiverstengene og starte trening til meitefiskingen på hjemmebane.
Stakk et par kvelder i Nitelva etter jobb for å treningsfiske litt etter vederbuk og fikk noen greie fisker der. Fint å slappe av etter en dag på kontoret, med sola i fjeset og grunnfor på hendene.

 
Ble et knippe av disse etterhvert



Fikk også fisket etter både abbor og gjedde en tur i Drammenselva med Terje, hvor vi nesten bikka kiloen på abbor og fikk noen gjeddeslips hver. Tregt fiske og lite bitebillig storabbor..

 
Været var fint i det minste. Grillpølsene var også gode når jeg tenker meg om...
 
 


Mai


Hvis noen husker tilbake på hva som skjedde denne perioden i 2013 så kan det egentlig bare beskrives med et ord, nemlig FLOM.

All tiden som var satt av til å fiske sørv, stam og vederbuk forsvant med iskaldt møkkete flomvann som preget hele Østlandet denne våren.

Jeg og OP hadde noen dager på Akersvannet som endte i en total fiasko uten så mye som en gjørs i båten. Litt forandring fra 2012 hvor alle som møtte opp der fylte båten med den ene digre gjørsen etter den andre. Vel, nok om det.

Testet litt i blinde etter piggvar\slettvar på hjemmebane også og fikk sjekket noen fine plasser. Det endte bare med skrubbe og torsk..



Harrplassen våknet endelig til live i mai, og jeg og Simen besøkte den i skikkelig sommervær og fikk et bra knippe med fisk med to stykker over kiloen.

Foto: Simen Andersen
 
Kilo+

Foto: Simen Andersen
 
Kilo+ #2
 
 
Vi hadde også en langtur planlagt i mai, hvor jeg, Karl Johan, Marius, Ole-Håkon og Leif skulle ta turen over til Stavanger på jakt etter morsomme fisk og nye arter.

Første stoppet på veien var etter regnlaue, så når alle hadde plukket den dura vi videre til vannet som huser grundling. Etter å ha hilst på de lokale kuene vadet vi uti, og etter flere forsøkt hvor bunn prøvde å sluke meg levende fant jeg endelig noen grundlinger som ville spise mark. Virket som de var i gytemodus, så de gjemte seg på 20cm dypt vann inne i vegetasjonen.

Har forsøkt etter denne tidligere i Lågen, dog på alt for høy vannstand så det var greit å bli ferdig med den. Aldri igjen!

Foto: Karl Johan Sæth
 
Ny art! Grundling på 9.1g

Vel fremme i Stavangertraktene spurtet vi rett ned på stranda for å fiske piggvar. Piggvar ble det ingen av på meg, men jeg ble etter hvert sjøørretens store mareritt. Fikk et knippe ørreter...og lyr. Mistet dog en stor piggvar rett utenfor brekket til bølgene :(

Foto: Marius Vikene
 
Agntyv på 2.7kg
 

 
Bade? Neeh


Juni

Etter å ha blanket på piggvaren i to dager på Jærstrendene var det på tide å forsøke seg i Lysefjorden med nordlig knurrulke som hovedmål.

Men først besøkte vi, midt på natta, en plass med massevis av kvabber og diverse. Her startet jeg med å miste en stor tangsprell, og fikk deretter en grei ålekvabbe.
De andre gutta i reisefølge fikk nye arter i fleng de også.

Foto: Karl Johan Sæth
 
Ålekvabbe på 180 ish
 
 
Tidlig neste morgen dro vi til Lysefjorden med turens andre høydepunkt. Dette var kanskje en av de tingene reisefølget hadde gledet seg mest til og med god grunn.
Ila dagen fikk vi massevis med morsomme rariteter.

Jeg fisket primært etter nordlig knurrulke og fikk den på første kastet. Kjekt å ha litt flaks innimellom og :-)

Foto: Karl Johan Sæth
 
Ny art! Nummer 99.
 
 
Utenom den fikk jeg ikke så mye spennende, perset på fløyfisk og fikk mikromeitet litt diverse.

Dagen etter tømte vi hytta og dro for å finne tangkvabbe, en art jeg fremdeles mangler. På de tre stedene vi sjekket, bommet vi fullstendig på forholdene (lavvann osv) så det ble med forsøket.

Siden vi reiste hjemover såpass tidlig kokte vi ut en plan på hjemturen om å teste noe fiske i mer hjemlige trakter, så vi rakk en to timers økt  på en plass jeg har fisket tidligere.

Her var det pollensuppe og brunt vann etter all nedbøren, men vi lot det stå til. Etter noen fjesinger får jeg et tungt napp men fisken faller av. Skifter agn og kaster ut på samme flekken igjen, og rekker så vidt å stramme opp før jeg setter tilslag og fisken sitter denne gangen.

Skulle det plutselig løsne nå? Ja. Etter noen nervepirrende sekunder skimter vi en flat fisk i vannet, KJS håver elegant og brått har jeg brutt en forbannelse. Piggvar! Jubileumsart!

Tror aldri jeg har skreket så høyt over en fisk før.


Foto: Karl Johan Sæth
 
I mørket, på vei hjem fra piggvarfiske i Rogaland løsnet det endelig.
1070g og art #100!
 
 
Vi hadde noen flere forsøk i det samme området et par uker senere, uten noe særlig resultater. Det begynte å bli litt vel mye fjesing..

Foto: Marius Vikene
 
 
Nå var det tid for å fiske etter suter, et av årets høydepunkter. Elva "neddi" der er proppfullt, men skulle alt regnet gjøre forholdene vanskelige?

Enkelt og greit, nei.

Jeg og Karl Johan opplevde, etter tidenes regnskur et hinsides suterkjør. På noen få timer klarte vi å få 44 suter til sammen hvor toppfiskene lå på 2600g-tallet. Når de først satte inn støtet løp vi egentlig mellom hver stang og kroket, fightet, veide og målte suter en etter en. Utrolig morsomt fiske!

Foto: Karl Johan Sæth
 
Nydelig fisk på 2.6kg

Foto: Karl Johan Sæth
 
Trøtt fisker, våken fisk..
 
 
 
Helt i slutten av juni hadde vi planlagt å reise til Halten med Frederic Kullin.
Denne gangen fisket vi litt mer på grunna og på dypet. Det ble mange timer med sveiving, mye bra fisk, mange nye arter og perser i båten under oppholdet der.

Været viste seg også fra den fine siden denne gangen så vi fikk fisket hver dag og hadde en topp tur alle mann. En mildt sagt vellykket ekspedisjon på havet!

Foto: Tom Ole Holth
 
Jiggfanget torskepers (den gangen)

Foto: Frederic Kullin
 
Brosme på 11.1kg
 

Foto: Jonas Botilsrud
 
Lange på 26100g / 173cm

Foto: Jonas Botilsrud
 
Lange på 12500g tatt på 500m dyp
 

Foto: Jonas Botilsrud
 
Uer

Foto: Jonas Botilsrud
 
Piggskate på 6,1kg

Foto: Jonas Botilsrud
 
Samme som over

Foto: Fredrik Palm
 
En piggskate i et litt mindre format
 
Fotograf: Fredrik Palm
 
Hågjel på 1320g
 

Fotograf: Jonas Botilsrud
 
Lyr
 







1 kommentar:

Blogglistenhits

toppliste for bloggere - ToppBlogg

Fiskesnack.com