April 2014
Dag 1:
Helt ærlig så hadde vi ikke store forhåpninger når vi dro ut en fredag etter jobb.
Bilen var overlesset av klær, vinduer, spader og det som var, det var straks tid for årets første seriøse pass med vindu på jakt etter flatfisk.
Den første kvelden var det meg, Karl Johan og Marius som var ute på tur.
Vi hadde en plan denne kvelden, og det var først og fremst og grave børstemark og sjekke ut noen plasser vi fisket i fjor, som bruker å levere fisk.
I bilen ble det snakket om at vi kanskje var heldige hvis vi klarte å finne en enslig tunge liggende forlatt på sanda. Det ble noe helt annet..
Agn gikk kjapt å fikse så vi gikk noen runder i dagslys uten å se så mye som en eneste fisk i grunn.. så tidlig på sesongen var det egentlig ikke noe annet å vente.
Mørket kom etter hvert og vi startet å gå. Vi gikk langt og lenger enn langt og det eneste vi så var en piggvar på 15cm som fikk surre i fred og et par tunger på 15cm. Karl Johan testa å fiske på en mikrotunge han fikk men mistet den rett ved vinduet, så det var bare å stikke videre.
På neste plass var det også lite å se, iskaldt vann og mye ferskvann som gjorde sikten dårlig. Inne på 30cm dypt vann ser jeg en skrubbe, faktisk kveldens første og jeg ser den er "passe bra" og at den ikke har gytt så jeg gir den et forsøk. Det var nesten så jeg bare droppa det, fordi jeg har fisket på rimelig mange skrubber på sånt fiske med vindu og de gir stort sett beng i alt man serverer.
La børstemarken foran fjeset på den. Ingen reaksjon, så jeg testet å jigge den litt over den og det var så vidt den klarte å løfte seg for å ta agnet, kroken satt og fighten var rimelig udramatisk.
Den var bare rett og slett latterlig rognstinn, feit og det var så vidt den klarte å gape over kroken.
Fant Karl Johan inne på land, så jeg stakk bort til han for å veie den og etter en runde på vekta dreide det seg om pers med god margin!
Bælfeit sak på bare 38.5cm!
Foto: Karl Johan Sæth
Skrubbepers på 960g! Det nærmer seg kiloen med stormskritt nå.
Midt i bildesesjonen hører vi Marius baler verre med en fisk og etter et høylytt "F**N!" viser det seg at han har fisket på en gammel kjenning av oss, en vi fant flere ganger på samme plassen i fjor som er ganske stor. At den nå var full av rogn, ja hvem vet hvor mye den faktisk veier.. kjipt!
Etter å ha byttet plass og gått litt rundt uten å finne så mye som en kutling gikk vi plutselig på en plass hvor det tydeligvis var "feeding-Frenzy" og her fant Karl Johan først ei tunge som tok ganske på direkten og veide 900-something.
Samtidig som han fisker på den kommer det enda en svømmende inn fra siden, så jeg fisker på den og den tar tvert. På tur inn på land finner jeg en som er enda større, og etter litt lirking og kåling tar den, men den faller av rett ved vinduet så jeg prøver å få tak i den og klarer å fylle vaderne med vann.. bummer.
Foto: Karl Johan Sæth
Liten tass på 480g/33cm
Marius får også en liten sak på denne plassen som veies til 340g/32cm.
Fornøyde med å faktisk ha sett en del fisk og fått noen stopper vi en siste plass på hjemturen.
Jeg har aldri vært i dette området tidligere, og det første jeg gjør er at jeg nærmest løper rett på en diger slettvar som ligger inne på 20cm dypt vann, midt i steinkanten nære land.. typisk.
Marius ser den ligger litt lenger ut og fisker på den samtidig som jeg og Karl Johan går litt videre.
Jeg stopper og ser litt på slettvaren og når jeg starter å lete etter sanda har Karl Johan allerede gått 20 meter foran meg og det første som skjer er at jeg ser ei tunge som kommer svømmende i sidesynet, legger vinduet over den og ser at den er veldig stressa. Legger ned børstemarken foran fjeset på den og det er helt tydelig at den er rimelig gira, så det tar ikke mange sekundene før agnet går inn, kroken sitter og jeg sleper fisken med meg inn i fjæra.
Ser tvert at det dreier seg om fisk i Norgesrekordstørrelse noe en tur på vekta også bekrefter!
Foto: Karl Johan Sæth
Fisk i Norgesrekordformat
Foto: Karl Johan Sæth
1240g/48cm
Første turen og det vi opplever er allerede tusen ganger forventingene. Jeg var allerede sinnsykt happy med å få ny pers på skrubbe som jeg virkelig har slitt for og så kommer den fisken på slutten av passet.. jeg var tom for ord og dagen etter våknet jeg med et skikkelig smil om munnen. Det er deilig når man får den feelingen etter en fisketur og det er det vi higer etter! Samtidig var jeg rimelig sikker på at nrekene ikke stod mer enn ei uke..
Dag 2:
Dagen etter bestemmer vi oss for å sjekke ut gromplassene våre bare for å se om de kan levere på våren også.
Kan ikke si at det var veldig fres fordi vi fant knapt en drit før på den aller siste plassen, som vi sparte til slutt.
Her er KJS først ut i vannet og finner ei tunge på direkten. Brått så sklir det to til inn i vinduet og han plukker den første fisken.
Jeg også går rett ut og finner ei tunge, den tar og jeg putter den i vinduet og avkroker den der og samtidig som jeg er på vei mot land finner jeg nok ei tunge som jeg fisker på og denne tar også på direkten.
Mens jeg og KJS står på land og veier fiskene ser vi Stein sleper på noe tungt så vi går ut for å hjelpe han. Vi får fisken over i vinduet til Stein, så vi går ut i vannet med en gang for å ta et kjapt sveip og når vi står der sier Stein "vekta sier 1200-og noe.." så det var bare å komme seg opp igjen.
Fisk for et par tusen spenn
Karl Johan med sin nye pers, 1160g/45cm
Stein med dobling av pers og tangering av Norgesrekorden fra dagen før. 1240g/47cm
Hva er det som egentlig foregår..? Vi skjønner ingenting og setter kursen hjemover igjen..
Dag 3:
Jonas har endelig anledning til å ta en tur, så vi avtaler å teste en av våres to favorittplasser fra året før. Børstemarken er kjip å finne, men det ordner seg til slutt.
Med mål om å finne noen panserulker som vi har sett på denne plassen tidligere går vi på linje, Jonas på grunt vann og jeg på dypt vann. Det eneste som mangler var i grunn fisk. Fullstendig rensa for fisk!
Etter 2,5 time ser jeg dagens første flatfisk, ei skrubbe. Rett i nærheten finner jeg også et par små rødspetter og noen flere små skrubber, men ikke akkurat noe å rope hurra for.
En ting vi la merke til var at vannet var sinnsykt lavt så vi gikk egentlig på områder vi ikke har testet tidligere og med et lite håp om at det kanskje dukket opp noe fisk lenger ut, vadet jeg så langt jeg klarte og begynte å gå.. det var rimelig resultatløst frem til vi egentlig hadde planer om å reise hjemover igjen.
Jeg legger merke til at stranda hvor Terje likte seg så godt fra året før ser sykt fint ut med det lavet vannet som er, så vi gjør et siste stopp her. Jeg vadet rett ut så langt det gikk og beveget meg forsiktig og rolig avgårde. Masse fine klaser med tang å finne, men dessverre var det lite fisk... men vent nå litt..
Halvannen meter på utsiden av der jeg stoppet ser jeg en form som ikke er å ta feil av, en tunge! Og den er diger!
Fisken lå med hodet fra meg, noe som alltid er en fordel for da er sjansen for at den blir skremt av lyset mye mindre. Det er så vidt jeg ikke fyller vaderne mine med vann så jeg tar det forsiktig.. knoter litt med plassering av agnet siden jeg må holde armene omtrent over hodet for å ikke bli klissbløt.
Agnet blir etter hvert plassert rett foran det jeg tror er munnen på fisken, litt vanskelig å se. Tar bort lyset et minutt og prater litt med Jonas og snur meg tilbake og ser at både agn og fisk ligger på akkurat samme plass.
Med ett skjer det.. den ene perla rører seg litt mistenksomt så jeg løfter fortommen litt slik at jeg får full kontroll, og da ser jeg at fisken tygger for harde livet og setter et skikkelig tilslag og det som svarer da er ulikt noen annen tunge jeg har fått.
Den går fullstendig amok! Heldigvis har jeg forberedt meg for å kunne være litt ekstra tøff i kjøringen av fisk så topshot og krokfortommen skal tåle at jeg kan kjøre fiskene litt hardere enn normalt. Jeg får etter hvert snudd fisken fra dypere vann og innover mot land og da roer den seg såpass at jeg kan styre den elegant mot Jonas som allerede står klar. Får lagt den over i vinduet og når vi ser den tar det ikke mange sekundene før Jonas gir meg hånda og gratulerer meg med grusing av den tre dager gamle nreken.. Og jeg? Skjønner ingen verdens ting.
48,5cm..
Foto: Jonas Botilsrud
Det tar litt tid før jeg får summet meg til å faktisk veid fisken, og i mellomtiden får den hvile litt i et vindu som vi fyller med vann slik at den får igjen kreftene sine.
Foto: Jonas Botilsrud
1460g velskapt, rognstinn tunge
Foto: Jonas Botilsrud
Foto: Jonas Botilsrud
Lettere sjokkskada..
Mitt overordnede mål etter fjorårets fiske satt jeg til 1500g, som egentlig er veldig realistisk her vi driver på. Men det spiller ingen rolle, når man får en fisk av et slikt kaliber.
Denne reddet mye av sesongen generelt sett og jeg er sinnsykt fornøyd med å ha lurt en av "de store" som vi slet så mye med i fjor. Spørsmålet er hvor lenge denne Norgesrekorden kommer til å stå fremover, nå som tungefeberen har nådd resten av landet..
Dag 4:
Denne dagen var det på tide å teste litt nye plasser igjen og områdene vi hadde sett på i flere dager ved bruk av flyfoto skrek egentlig piggvar og slettvar.
Det ble en stor gjeng på tur denne dagen, og med på tur var Karl Johan, Ståle, Terje, Marius og meg.
Kan si det så enkelt at det første området vi testet så fant vi ingenting av interesse, bunnen var forferdelig ekkel, slimete og løs å gå på så vi skrinla hele prosjektet og reiste til en ny plass vi har vurdert flere ganger før.
Gode å svette fant vi etter hvert vann og det første vi fant var tonnevis med fjæremark. Endelig en plass med det i Oslofjorden!
Jeg tok meg god tid før jeg entret vannet og de andre var langt avgårde før jeg startet å titte.
Etter å ha gått hele 10 meter går jeg rett på ei tunge, legger ned agnet og den tar tvert. Noen ganger er det for enkelt.. :)
Foto: Karl Johan Sæth
Lettere rognsprengt fisk på 1080g
Plassen er utvilsomt spennende, men med mye bølger blir det litt halvvanskelig å få sjekket alt som ser kult ut.
Marius fisker på en bra fisk, godt over kiloen, men den vil ikke. Så når jeg går videre fra å tittet litt på den står plutselig Ståle og fisker på den samme fisken, men nok en gang svømmer den avgårde.
Etter å ha nesten tråkket på flere gapeflyndrer (som selvfølgelig nekter å spise i mørket) slår jeg følge med Terje og Karl Johan som er på andre siden av stranda.
KJS ser en panserulke, noen små tunger og en art de fleste av oss drømmer om.. men mer om det kanskje senere :-)
På tilbakeveien etter å ha gått hele strekket trår jeg nesten på ei tunge som ligger på 20cm dypt vann. Lar Ståle fiske på den, siden jeg først anslår den til å ikke være så veldig stor. Det er vanskelig det der, når man vanligvis fisker på tunger som ligger på 1 meter vann og som nå ligger betraktelig grunnere, er det lett å bli lurt og feilanslå vekten på dem.
Den nekter alt, og etter jeg også tester å fiske på den bestemmer vi oss for å håve den og ta en titt på den..
Fisken er mildt sagt helt latterlig feit!
Kilosen min til venstre, den andre til høyre. 1390g og kun 44cm med flesketunge!
Dag 5:
På høy tid å få testet enda flere plasser, og denne dagen er det bare jeg og Karl Johan som er ute, som så mange ganger tidligere.
Plassene vi sjekker ut er kanskje noen av de mest strøkne plassene jeg har gått på, tungemessig og vi øser opp den ene etter den andre fisken. Tidsskjemaet er rimelig stramt denne kvelden og vi hadde en god plan som vi bare måtte få gjennomført.
Første plassen gikk sånn her:
Fantastiske marmoreringer og mange forskjellige mønster. En ekspert i kamuflasje!
Så tester vi ut et nytt område som så helt fantastisk ut. Her kommer vi til å få noen skikkelige overraskelser til høsten.
Vi ser ingenting annet enn tunger her, og vi får alle vi prøver på:
Utgytte(!?)
Ingen av fiskene er spesielt store, med unntak av den til høyre på det siste bildet. Den var 870g/46cm/20cm og burde veid ganske mye over kiloen..
Et siste stopp på planen og med stor tru på at jeg kom til å finne en slettvar var tilstedet.
Som sagt så gjort.. jeg går forsiktig ut og finner en enorm slettvar på direkten. Med skjelvende hender tester jeg først å senke ned agnfisk, som den ignorerer. Fisken virker stressa og svømmer etter hvert ut på dypere vann og graver seg ned, og det er da jeg virkelig får brukt for 12 fot stanga jeg fisker med.
Setter på en jigg og får fisket den helt perfekt over fisken, men den mister etter hvert interessen og stikker avgårde...
Utrolig kul plass, som blir besøkt hyppig når høsten er over oss igjen. Ikke bare fant vi en slettvar her, men vi fikk fisket på et lite knippe tunger igjen men kun en av de virker interessert og den får Karl Johan. Den er liten, så det blir en ren statistikk fisk på 600g.
Dag 6:
Dagen startet tregt, så begynte folk å ringe for å høre om det ble noen tur denne dagen. Jeg var sterkt tvilende til hele opplegget siden jeg ikke hadde trua og var litt "mett". Sent på kvelden blir jeg plutselig overbevis med både fine forhold og at det visstnok skulle være store muligheter for piggvar. Siden det eneste jeg har tenkt på de siste ukene er piggvar ble jeg etter hvert overtalt dog litt under tvil..
Siden det var svære områder som skulle avsøkes var det mange med denne kvelden, både Simen, Ole-Håkon, Marius, Stein, Terje, Jonas og meg var på plass, så vi delte oss og gikk to områder.
4 på hver plass, så SFK-SaltLaken gikk sammen og vi andre dro til den andre.
Som fryktet var det i overkant mye bølger og høyvann på den første plassen. Vi nådde rett og slett ikke ut til utsiden av steinkanten, så etter mye knotete vading og nesten fall ble vi nødt for å improvisere litt og flytte oss.
Etter nesten å ha kjørt ned 8 rådyr fant vi etter hvert en stor strand, men jeg hadde absolutt ikke trua. Vannet var iskaldt og vi så bare noen fillete skrubber på den ene siden, så når vi startet å gå over fant vi bare noen gapeflyndrer.
På hjemturen derfra ser jeg plutselig en slettvar på kiloen+- som jeg får fisket på i 8 sekunder før den plutselig er sporløst forsvunnet.
Den neste plassen er dog mye kulere, og her finner vi masse fjæremark og den første fisken jeg ser er ei panserulke jeg lar Jonas fiske på. Ellers var det lite spennende..
I'm watching you!
Og med det var et par hektiske tungefiskevindu uker kommet ved veis ende. Nå er det snart for lite mørke til at det er noe særlig poeng å teste med vinduet før vi nærmer oss august, da etter tungene.
Men det ble mange morsomme og hektiske fiskedager hvor vi fikk testet masse nye plasser og jeg er ekstremt happy med alle fiskene jeg har fått og som det kollektivet med fiskere som har vært ute sammen har vi lært veldig mye. Nå er fiskene i gang med gytingen, så det er ikke noe særlig poeng å jakte på de før de har fått spist seg opp igjen til normalkondisjon.
- Vårfisket etter tunge er veldig annerledes enn på høsten. Fiskene ligger mye mer samlet på våren og når vannet er kaldt
- Det er mye mye vanskeligere å finne dem i større grad på våren enn om høsten
- Den største årsaken til at vi fant noe som helst tunger var sannsynligvis varmeperioden vi hadde i to uker som sluttet omtrent når vi startet å vade
- Det er betraktelig mindre fisk å se på våren enn høsten generelt sett, av alle arter
- Fiskene er 99% sikkert mer aktive på våren rett før gytingen på matsøk, i større grad enn om høsten
Det har også blitt litt ymse forskjellig fisk utenom flatfisk:
Brukbar dvergulke på 72g.
Grei ulke på 280 something
Foto: Stein Johannessen
Første fløyfisken jeg har fått ved hjelp av vindu
Foto: Karl Johan Sæth
Ny pers på ålekvabbe, 250g.
Foto: Karl Johan Sæth
Lang som et vondt år, men tynn og utgytt
Totalt på disse turene fikk jeg 12 tunger, noen få skrubber, dvergulke, vanlig ulke og vanlig fløyfisk.
Takk for turene til alle involverte, vi fortsetter når høsten kommer!
Takk for turene til alle involverte, vi fortsetter når høsten kommer!
Og helt til sist.. visuelt fiske er kanskje noe av det kuleste som finnes! Lykke til utover sesongen til alle som orker å lese alt dette, det er nå det starter!
Galet!! Vilka monstertungor! Grattis till norgesrekordet ;)
SvarSlettStort grattis Andreas! Vill passa på och tacka för den all information om den banbrytande fisketekniken med tungavindu som ni generöst delat med er av, har själv gjort mig ett och lyckades ta en på 1250 g förra helgen vilket blir nytt svenskt rekord om den godkänns. Se även https://tincafredrik.blogspot.com.
SvarSlettTakk for kommentarene. Morsomt å se at det fungerer fint utenfor Norge også, vi følger med på hva som skjer på tungefronten i Sverige også om dagen, utrolig spennende!
SvarSlett