Planen var at vi skulle ha en dag på hytta vi leier på Bjørkøya hvor vi skulle preppe utstyr, lage takler og legge en slagplan for testfiske de neste tre dagene.
Vel fremme etter mye shopping, tok vi en kaffe i bua til Trutta og fikk levert litt diverse utstyr til dem som de skulle ha.
Deretter kjørte vi utover mot hytta etter at Lars hadde plukket oss opp og båten ble fylt til randen.
Vår samarbeidspartner Olex ( http://www.olex.no ) er fremdeles med oss og vi har hatt enormt nytte av maskinen både etter festivalen i fjor og i 2016 - og vi er sjeleglade for det.
Veldig mange nye plasser har blitt kjørt opp, utforsket og prøvefisket i året som har vært, og vi har totalt sett funnet enormt mye potensielle interessante plasser som kunne gi oss en liten fordel under konkurransen.
Etter og ha fylt opp hytta med alt utstyret fikk vi rigget utstyret vårt, pakket om alle sakene og gjorde alt klart på forhånd til de neste 5 dagene med fiske. Egentlig er det alltid greit og ha en dag hvor man kan sitte samlet og diskutere ting, bli enige om taktikker og få klart alt utstyr. Etter og ha spretta en øl fikk vi selskap av et rådyr som gikk rundt og spiste blomster på utsiden av hytta og jeg fikk tatt et morsomt bilde av det.
Foto: Andreas Næristorp
Dessverre blir det alltid tatt alt for lite bilder under disse dagene, men noe har vi fått tatt.
De tre dagene vi skulle ha med testfiske så hadde vi fordelt dem slik:
Dag 1: Innaskjærsfiske
..hvor vi skulle lete etter artene vi sliter med. fløyfisk og skrubbe primært, med håp om ulke og deretter finne noen plasser for gylter. Det er alltid greit og ha innaskjærsplasser for de fleste arter i tilfelle været blir så dårlig at vi ikke får fisket effektivt der været treffer hardt.
På forhånd hadde jeg punkta en del plasser som vi testet, spesielt for fløyfisk med håp om sjanser for og få skrubbe, rødspette, gapeflyndre etc.
De første plassene leverte ikke så veldig mye spennende. Det var knurr og små sandflyndrer det gikk i for det meste, vi hadde litt vel gufne forhold med 7-8 sekundmeter fra nord som gjorde at vi drev litt ukurant på de aktuelle plassene. Jon fikk ei fin rødspette, og vi fikk kjørt opp noen nye områder med Olexen.
I mellom to potensielle plasser for fløyfisk testet vi den ene, men der var det faktisk ikke en eneste fisk og oppdrive. Snodige greier. Deretter kjørte vi noen hundre meter og prøvde en plass som så interessant ut for berggylte. Det er litt snodig når du fisker langt inne i fjordene, det er veldig små isolerte plasser som ofte holder all fisken, og du kan drifte lange kanter nære fjellveggene hvor det er bråtdypt på utsiden, og finner du den ene flekken hvor det er en hylle fisken kan bosette seg på, kan du virkelig treffe jackpot.
Vi kjørte forsiktig inntil fjellveggen og en tur tilbake, så tegnet Olexen opp at det var en hylle på 6 meter midt i den bratte kanten, og der fisket vi. Jon fikk en strøken blåstål som også var pers.
Foto: Andreas Næristorp
Jon med blåstål på 500g blank fra ny plass.
Neste plass vi skulle teste var jeg 100% sikker på at vi kom til og treffe artene vi trengte. Spørsmålet var heller om vi faktisk kom til og få flere, og om plassen kunne bli produktiv under konkurransen.
På første driftet napper det hos Lars, og opp kommer den sagomsuste møkkafisken skrubbe. Den vi alltid sliter med under konkurransen. Den var ikke stor, men fremskritt er fremskritt. Neste driftet napper det på nytt hos Lars og opp kommer det jaggu en diger fløyfisk!
Foto: Andreas Næristorp
Fløyfisk hunn på 130g.
Resten av dagen fartet vi litt rundt og prøvde ytterlige noen sandrenner. Her ble det tatt fjesing, sandflyndrer og et par rødspetter som var lovlige. Disse var det såpass lite fisk at vi egentlig bare kjørte opp plassene en runde og punkta det som var interessant. Åpenbart bomma vi litt på bett\dagen eller hva som helst og det ble ikke til at vi brukte disse plassene noe mer denne uka.
På kvelden og rett før vi skulle reise inn og lage middag, stoppet vi og lette etter sild. Den var grei og finne, og i forkant av at jeg og Jon kom nedover hadde Lars holdt dem med oppsikt i flere dager i og med at han var med familien på en annen hytte på Bjørkøya.
Foto: Jon Kolstad
Sild i bøtter og spann.
Foto: Andreas Næristorp
Foto: Andreas Næristorp
Litt leking med kamera ble det også tid til. Disse er uredigerte og rett fra kamera.
Den andre dagen av testfiske skulle vi bruke på mellomdypt vann og planen var og kjøre opp masse nye plasser, lete etter nye plasser etter torskefiskene, brungylt, lusuer og blåkjeft på utsiden. Det var fine forhold for og lete og teste nye plasser med lite vind og sol.
Vi startet med og fiske etter blåkjeft på 3 plasser som for oss er ukjente, uten at det leverte noe som helst annet enn små torsk. Latterlig og få småtorsk når du fisker på 100-150meters dyp, men vi mistet to potensielle blåkjeft.
Så kjørte vi inn på grunnere vann for og lete etter brungylt og lusuer. Etter og ha kjørt noen runder att og fram og kartlagt plassen fant vi ut at hvor vi skulle drive og posisjonerte oss for og få rett drift.
På denne plassen som vi kunne driver ganske langt på, var det latterlig mye fisk. Mest blåstål, rødnebb og en og annen berggylte - på 45 meters dyp!
Vi gjorde litt justering på driftet for og driver på kanten av en lang rygg, og her plukka vi jevnt med fisk. Makrellen var ikke alt for plagsom heller, og etter 1 eneste drift kunne vi notere oss for 3 brungylt, mengder med blåstål, makrell, torsk, hvitting, knurr og lusuer. Brungyltene var 180-200 og 220g. Greit snitt, så definitivt en plass!
Foto: Jon Kolstad
Brungylt på 200g og 220g
Foto: Andreas Næristorp
Brukbar blåstål på 420g tatt på 50 meters dyp
Foto: Andreas Næristorp
..og med det var Lars gira!
Resten av ettermiddagen prøvde vi etter mer fløyfisk, flatfisk og ulker på noen "nye" plasser for oss. Jeg og Jon har fisket mye i disse områdene fra land, men de gav ikke noe annet enn en og annen brukbar rødspette, en haug med makrell opptil 900g, masse knurr og sandflyndrer. Og et eller annet ukjent digert som vi ikke klarte og kroke. 2 ganger!
Tredje prøvefiske dag var været såpass elendig på morningen at vi tok det med ro, handlet det siste vi trengte for resten av helgen (mest for og spare tid) og fisket litt innaskjærs. Vi prøvde oss på flere fløyfisk plasser, uten at det leverte. Makrellen var intens og ekstremt plagsom uansett hvor vi testet, så det var like før vi gav opp flere ganger.
Vi hadde et drift over en plass som så litt "gapeflyndre" ut, og plutselig gikk den myke bunnen over til en bitteliten topp med stein, og Jon melder om fisk. Jeg fortsetter og taue makrell, og når den kommer i båten skjønner vi overhodet ingenting. En stor brungylt!
Foto: Andreas Næristorp
Jon med ny pers på brungylt - 290g
Vi tok noen flere drift over toppen, men det ble med småsei og latterlige mengder makrell. Så sjekket vi at silda var der den skulle være og dro hjem tidligere for og være opplagt til konkurransen.
Konkurranse dag 1:
Opp tidlig for skippermøte, spise, gjøre klart alt av agn vi fisket dagen før, agne kroker og gjøre klart takler på stengene.
Bang. Årets høydepunkt var igang. Planen vår var og bli igjen og prøve oss på skrubba, men det skulle 30 andre båter åpenbart også, så vi fikk ikke ligge der jeg på forhånd hadde håpet at vi skulle. Vi visste at resten av dagen kom til og bli slitsom grunnet mye vind, og det hadde blåst mye natta før konkurransen.
Etter 1 berggylte, 4 bergnebb og 3 sortkutlinger gav vi opp.. de andre båtene lempa doubleer med skrubbe og det tæra litt på psyken vår rett og slett.
Planen for konkurransen var klar, men til neste år blir den endret igjen. I fjor fungerte det bra med det vi gjorde, så vi skulle gjøre mye av det samme i år.
Første stopp var knurr med mulige bonusfisker i form av hvitting og makrell. Knurren fikk vi raskt, men de var for små. Jon fikk en rødspette som var tellende, og etter to drift fikk jeg omsider en bra knurr. Jon fikk en sandflyndre over 400g som gir masse poeng! Fornøyde med og ha brukt minimalt med tid her kjørte vi videre til neste plass som forhåpentligvis skulle levere torsk og lyr. En blåstål på 300g+ fikk vi også. Også 2 drift her, hvor vi fikk begge - det eneste var at de begge var små...
Neste stopp var et dorgestrekk etter sjøørret hvor vi fikk en på over kiloen ifjor på under 30 sekunder. I år gikk det ikke like bra, jeg hadde to hugg som var rett sort men ingen av de satt. Det eneste jeg fikk her var makrell..
De neste to driftene leverte ikke noe som helst. Sandflyndre og ulke var egentlig planen, men små knurr, små sandflyndrer og et par greie fjesing ble beholdningen her. Greit - da hadde vi en brukbar fjesing og kunne fokusere på rødknurr etterpå.
Et stopp på en plass for og prøve etter større rødspette og fløyfisk senere var vi på plass. I to meter dønninger lå vi og prøvde og fiske rødknurr, fjesing og slettvar, nesten uten drift. Det eneste vi lempa var enorme mengder mikro fjesinger og små sandflyndrer. Jon berga oss ved og få en rødknurr på 260g og helt greit fornøyde og nesten etter skjema dundra vi ut på dypet...
Vi visste at det kom til og bli ekstremt krevende og fiske på dypet hvor vi måtte ha lange, sei og blåkjeft. Den foregående dagen var vi på nippet til og velge bort dypet på lørdagen og fiske der på søndag istedet, men vi tok sjansen.
En god stund senere var vi på plass. Driften var 2,6knop... litt mer enn forventet. Fisket gikk an på en eller annen absurd måte, og det tok ikke lange tiden før det nappet. Først hos meg, hvor jeg fikk en lange på rundt 6kg. Ikke helt det vi kom for, men når Lars 20 minutter senere kroket en ny fisk, sveivet jeg opp 30 meter og fisket pelagisk. Omtrent akkurat i det hans fisk kom ombord, som var en lange på rundt 8kg, fikk jeg et helt absurd napp hvor stanga nesten ble dratt ut av hånda på meg.
Jeg håpet selvfølgelig på sei, men den fighta ikke som sei og minnet egentlig mest om lange. Fisken ble kjørt jevnt, men hardt. Når topshoten kom igjennom stangringene stod alle tre over rekka med store øyne. Takkelet ble dratt opp, og på den nederste kroken hang det jaggu en sei! Jubelen ombord stod i taket, fisken ble landet og ble veid til 6,5-7kg i litt sjø. JADDA!
Vi gjorde et drift til etter blåkjeft, men fikk ingenting mer, så neste plass prøvde vi etter svarthå. Noen napp men ingen fisk senere begynte vi og se på klokka og innså at vi måtte kjøre innover etter at vi kastet bort nesten en halvtime med et sinnsykt trassel..
Et slipp ble gjort etter skrubba, men det gav en forbedring av sandflyndra vi allerede hadde i balja, en økning på 20g. Poeng er poeng..
Sånn midt på treet fornøyde, vi burde hatt både blåkjeft og svarthå også. Som betød at vi måtte ut på dypet igjen dagen etter også, og svi av masse tid vi egentlig ikke hadde.
Foto: Andreas Næristorp
Innmeldte fisk etter dag 1
Foto: Andreas Næristorp
Lars med makrell på 715g
Foto: Andreas Næristorp
Jon med lange på 11620g
Foto: Andreas Næristorp
Sei på 6730g
Foto: Andreas Næristorp
Konkurransedag 2:
Silda er alltid første prioritet tidlig på morningen på dag 2. Vi måtte slite et kvarter før vi fant dem, og Lars var mannen som fikk en sild. Check!
Derfra var det bare og dundre utover på dypet for og fiske etter blåkjeft og svarthå. En halvtime senere var snørene i vannet og Jon er den første som melder om aktivitet og opp kommer en pen blåkjeft, som vi nesten klarer og rote bort ved båtripa. Check!
Svarthåen derimot gikk det ikke spesielt bra med. Nesten halvannen time kastet vi bort på den uten og få den(!) utrolig nok. Litt stang ut og relativt uflaks der.
Neste stopp var det nye området vi testfisket etter brungylt og svarthå. Den første plassen merket lusuer måtte vi bare droppe, fordi det var 100 0000 milliarder tonn makrell der. Vi flyttet oss vekk, til en annen plass etter brungylten. Her fikk jeg brungylt i løpet av kort tid, en fisk på 175g som vi sa oss fornøyde med. Lusuer var neste vi måtte ha, så vi kjørte en runde på noen helt uprøvde plasser og speidet. Kjørte opp 2 topper (grunnen til det var at den første var det fullt av småsei). Vi slapp ned, fikk en og annen makrell, småtorsk, rødnebb før Jon fikk lusueren - omsider.
Berggylte neste - dundra inn på en plass jeg vet om, men den er ekstremt vanskelig og fiske ved forholdene vi hadde. Stor gammelsjø som brakk over skjærene. Jeg hadde tak i to berggylter, den ene klarte jeg ikke kroke og den andre kroka jeg men mistet. Den var seriøst stor, men igjen - stang ut også her.
Vi måtte bare avbryte fisket her, det ble rett og slett for farlig og vanskelig og fiske her. Så vi kjørte innaskjærs igjen til plassen vi fikk fløyfisk på under prøvefiske.
På første nedslipp får jeg et lite napp, som jeg tror jeg ikke klarer og kroke. Og når jeg sveiver opp fordi jeg tror jeg har dritt på kommer det en fløyfisk opp ved siden av båten. 5 sekunder for sene ute med håven så stiger fløyfisken av kroken og siger ned igjen. F**n da! Skal alt være stang ut idag? En av de viktigste artene og så roter vi det vekk?
Vi har mange drift på denne plassen, og plutselig skriker det til i duppstanga som har fisket overalt innaskjærs når vi har hatt mulighet og vipps så kom horngjelen i alle fall. En 50p+ fisk til i kassa og stemningen stiger litt.
En liten berggylte fikk vi også før vi gav oss og kjørte mot en annen gylteplass vi har. Den leverte absolutt ingenting og vips så var egentlig konkurransen over..
Vel i land fikk vi veid inn all fisken vår, og så at vi kom til og miste størst fisk plater på både lange og sei, dessverre. Men sånn er det.
Foto: Andreas Næristorp
Jon med blåkjeft på 1235g
Foto: Andreas Næristorp
Dårlig bilde av kassa vår dag 2
Premieutdelingen kom og vi hadde på forhånd fin regnet på hvor mange poeng vi kom til og ende på. Målet i år var 20 arter, 1000 poeng og topp 10 i plassering.
Foto: Roger Nilsen
Veiekort etter endt konkurranse.
Vi endte på 8.plass totalt, med 19 innmeldte arter og totalt 1009,49 poeng.
Dette er vi fornøyde med, gitt at vi hadde vanskelige forhold, en god del uflaks og stang ut på noen arter som nevnt tidligere her. Før neste år har vi foreløpig begynt og legge nye planer.
Det tar tid og bygge lag, lage gode rutiner og få kontroll på alle artene på de forskjellige plassene. Det er ikke og stikke under en stol, og vi kommer til og fortsette og fiske, lete og bruke vårt fantastiske verktøy - Olex!
Foto: Andreas Næristorp / Selvutløser
Team Olex
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar